Ses İzolasyonu nedir, ne işe yarar, nasıl yapılır?
Ses izolasyonu nedir, ne işe yarar, nasıl yapılır?
Ses izolasyonu, dışarıdan gelen seslerin içeriye, içeride oluşan seslerin dışarıya gitmesini engelleyen bir yapı sistemidir. Her alanda kullanılması gereken bu teknik sayesinde ses yalıtımı ve akustik düzenleme sağlanmış olur.
Daha çok gürültüyü azaltmak için yapılan ses yalıtımı, ortamlarda oluşan rahatsız edici seslerin yok edilmesi için kullanılan bazı malzemeler yardımı ile gerçekleştirilir. Özellikle; hastane, hastane odası, MR odası, ses kayıt stüdyosu, sinema salonu gibi yoğunluğun olduğu alanlar, trafiğin aşırı olduğu bölgeler gibi yerlerde mekanlarda daha rahat çalışma imkanı sunan ses izolasyonu, doğru şekilde uygulandığında ve doğru malzemeler kullanıldığında daha iyi sonuçlar vermektedir.
Ses izolasyonu nasıl yapılır?
Sesler, belli frekanslarda yayılan yükseklik ve alçaklık seviyesi değişken olan işitsel bir kavramdır. Sesler, her ne kadar iletişim için olmazsa olmaz temel unsur olsa da yüksek frekansta yükselen sesler, kişilerin rahatsızlık duymasına neden olur ki bu da beraberinde bir takım sorunları getirir. Ses izolasyonu, günümüzde yasal olarak şart koşulan ve yapılması mutlak surette şart olan bir işlemdir. Bu işlem için yumurta sünger, piramit sünger, akustik paneller, ses izolasyonu malzemeleri gibi bir takım araçlar kullanılır. Bu malzemelerin her birinin kendine göre var olan özelliklerini inceleyerek karar vermek ve mekanın gerekli ölçümlerini yaptıktan sonra işlem yapmak daha doğru olacaktır.
Sez izolasyon malzemeleri nelerdir?
Ağır ses yalıtım bariyeri: Ağır ses yalıtım bariyeri, yer kaybı ve ses izolasyonu alanında kullanılan bir malzemedir. Geniş kullanım alanlarına sahip olması, ses yalıtımı ve dengelemesinde başarılı performans göstermesi, tercih edilmesinde önemli etkenlerdir.
Altıgen akustik sünger: Altıgen akustik sünger, kullanım alanlarında dekoratif şıklık vermekle birlikte ses yalıtımında profesyonel sonuçlar sunan ses yalıtım malzemelerinden biridir. 30 mm. Kalınlıkta olan akustik sünger, özel solid yapıştırıcısı yardımı ile uygulanması gereken yerlere uygulanabilmektedir.
Bariyerli akustik sünger: Bariyerli akustik sünger, uluslararası standartlara üretilen ve kullanım alanlarında ses akustiğini en iyi şekilde sağlayan malzemelerden biridir. Yanmazlığın önemli olduğu alanlarda kullanılan ve uzun ömürlü yapıya sahip olan akustik sünger, BS476:class 0 ve Unı 9175:2008 M1 sertifikalarına sahiptir.
Bariyerli bondex sünger: Bariyerli bondex sünger, geniş kullanım alanları ve etkili ses yalıtımı özelliği ile en çok tercih edilen ürünlerden biridir. Gürültü, yankı ve titreşime karşı hassas olan ve kullanımı ile yüksek frekanslı seslerde yüzde 80, düşük frekanslı sesleri ise tamamen kesebilen akustik ses süngeridir.
Bariyerli labirent sünger: Bariyerli labirent sünger, ses yalıtımı yapmak için kullanılan ve iki akustik sünger arasına EPDM esaslı kauçuk bariyer kullanılarak elde edilen ses izolasyon malzemesidir. Ürünün üretilmesinde laminasyon yapıldığı için etkili bir güce sahip olup yüksek frekanslı seslerin düşürülmesinde büyük oranda etki göstermekte olup düşük ses frekanslarını tamamen engellemektedir.
Bariyerli melamin sünger: melamin köpüğünden elde edilerek ses yalıtımı ve ses akustiği düzenlemesinde kullanılan ses yalıtım ürünlerinden biridir. Malzemenin özelliği ve kapsama alanının geniş olması sebebi ile en iyi sonuçları veren bir malzeme olduğu Teknik Akustik çalışmaları ile onaylanmıştır.
Bariyerli piramit sünger: ses yalıtımında en çok kullanılan malzemelerden biridir. İki tabakadan oluşan piramit süngerin alt katmanında yanmaz düz akustik rebonded bondeks süngerpan, üst katmanında ise akustik labirent, piramit, yumurta süngerler kullanılmaktadır.
Bariyerli special sünger: yüksek frekanslı seslerin yalıtımını sağlayan özel yapılı bir akustik düzenleyici malzemedir. Birçok kullanım alanında aktif rol oynayan sünger ile ses yalıtımında ulaşmak istediğiniz hedefe kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Bariyerli yumurta sünger: özel sıvının parçalanmış kumaş ve süngerlerden elde edilen bir üründür. Ses yalıtımı için gayet uygun olan malzemeler, ses yalıtımı yapılması gereken tüm alanlarda kolaylıkla uygulanabilir. Darbeye karşı dayanıklı olması ise kullanım alanlarında güven vermeye yetiyor.