Zemin Ses Yalıtımı

Zemin ses yalıtımı, üst kattan alt kata giden hava ve darbe titreşim vibrasyon kaynaklı seslerin izolasyonu için yapılan bir ses yalıtım uygulamasıdır. Zemin ses yalıtımı, yüzer şap, kaide betonu altında, parke altı veya parke üstü olarak yapılabilir. Teknoloji dünyasının sunduğu imkânlar sayesinde iç mekanlarda akustik düzenleme yapılırken sunulan seçenekler bir hayli geniş çerçevede değerlendirilebilmektedir. Akustik ortamlarda iç mekânda halı kullanmak isteyenler, özel olarak tasarlanan ve akustik dengesini en iyi şekilde sağlayan akustik halılarla da ses yalıtımından sonra akustik düzeni sağlamak için kullanılabilmektedir.  Ancak bu ürünler sadece ses yalıtım amacı ile kullanılması yetersizdir.

Zemin ses yalıtımı nasıl yapılır?

Zemin ses yalıtımı, bina ve apartmanlarda en önemli iş kalemlerinden biridir. Uygulama vaktinde yapılmadığında maalesef farklı seçeneklerle yalıtım sağlansa da şap altında kullanılarak oluşturulacak yüzer şap değerine sahip bir ses yalıtımı yapılması mümkün olmamaktadır. Topuk ve darbe sesleri başta olmak üzere alt kata ulaşabilen çok sayıda farklı frekans yüksekliğine sahip sesler vardır. Müzik çalınan odalarda bateri sesleri, spor salonu olarak kullanılan yerlerde spor aletleri ve ayak sesleri, Makine asansör daireleri gibi alanlarda üretilen sesler alt katlara rahatlıkla ulaşabilir. Tüm bu sesleri engellemek için kullanılan zemin izolasyon malzemeleri ihtiyaca göre farklılık gösterir. Doğru alanda doğru malzeme seçimi için mutlaka işinde profesyonel bir akustik danışmandan bilgi almak gerekir.

Zemin Ses Yalıtımı Malzemeleri

Zemin ses yalıtım malzemeleri; ihtiyaca göre belirlenmelidir. Parke altı zemin yalıtımı yapılırken en iyi sonuçları elde etmek için kullanılabilecek kaliteli ses yalıtım ürünleri bulunmaktadır. Bu ürünler; FoamCell, FoamCell Mix gibi amorf hücre yapısına ve cross linked teknoloji ile üretilen ürünler olduğu gibi mantar şilte, SBR kauçuk, XPE gibi ürünlerde tercih edilebilir ürünler olup ses emilim değeri son derece yüksek olan malzemelerdir.  Elbette kullanılacağı alanın durumu değerlendirerek ürün tercih edilmelidir.

Zemin ses yalıtımından yüksek verim almak ilk keşif önemlidir. Şap atılıp atılmadığı, parkenin döşenip döşenmediği ve diğer durumlara göre farklı yalıtım seçenekleri değerlendirilebilir. Konutlarda Şap altında ve parke altında soundCell ürünleri veya SBR kauçuk  ürünler kullanarak  zemin ses izolasyonu yeterli olurken otel ve benzeri trafik alanı yüksek alanlarda FoamCell Mix ve SBR Kauçuk ile en iyi sonuçlar elde edilebilir.

Zemin ses yalıtımında kullanılması gereken malzemelere dikkat etmeniz durumunda ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılamanız mümkün olacaktır. Şap altında darbe, parke, zemin, titreşim ve vibrasyon sesleri gibi rahatsız eden gürültüleri engellemek için kullanılması gereken en iyi malzemelerin kauçuk maddeli ürünler olduğunu belirtmekte fayda vardır. FoamCell Mix bu alanda kendisi ispatlamış labaratuvar sonuçları olan bir üründür. Bunun yanında Mantar şilte rulo, SBR Rulo Kauçuk halı  gibi malzemeler tercih edilebilir.  FoamCell 5mm 32dB FoamCell Mix 33dB Mantar Şilte 18dB SBR Kauçuk 19dB ses yalıtımı yapmaktadır. Elbette bu değerler mekandaki darbe ve titreşime göre tecih edilmesi gereken ürün yada ürünler belirlenmeli gerekirse iki katman ve farklı uygulama yöntemleri kullanılmalıdır.

Yüzer Şap Ses Yalıtımı Nedir ?

Yüzer şap ses yalıtımı yapılarda mutlaka tercih edilmesi gereken uygulaması kolay maliyeti düşük ve faydası yüksek bir uygulamadır. Kullanılacak malzemenin niteliğine göre iki kat arasında ısı, titreşim, darbe, vibrasyon gibi gürültüleri emerken aynı zamanda hava doğuşumlu ses yalıtımı sağlar. Bu uygulama ile yüzer şap altına serme veya levha bohacalama şeklinde serilen ürün şeritler halinde kesilerek duvar kenerlarına da dönülür. Böylece şap, zemin betonu ile duvara arasında kalarak yüksek darbe ve titreşimi duvar ve zemine yayılmasını önler ve ürünün özelliğine göre zemin ses yalıtımı sağlar.  FoamCell, FoamCell Mix yada SBR kauçuk halı ile yüzer şap oluşturmak için biçilmiş kaftan ürünlerdendir. Kapiler su emmesi 0 sıfır olan bu ürünler içlerine su almayacağından sertleşme yaşamaz, küf nem oluşumunu engeller. Duvar ve zemine yayılan sesleri engeller. Bini yapılabilir çatlama meydana gelmez bu nedenle ses köprülemesi 0 sıfırdır.

Zemin Ses İzolasyonu

Titreşim kaynaklı olarak oluşan sesler, sadece alt kata ulaşmaz. Binanın üzerinde bulunduğu iskeletlerin, kiriş ve kolonların yüksek iletkenliği ile en alt kata kadar uzanmasından dolayı rahatsız edici bu sesler, Kolon ve kirişler aracılığı ile en alt kat ve üst kata kadar da ulaşabilmektedir. Bu nedenle zemin sez izolasyonu, her bina ve yapı için kullanılması gereken bir uygulamadır. Çalışan sayısının çok fazla olduğu yerlerde özellikle yalıtım yapılması gereken bir uygulamadır. Oluşan darbe seslerinin yalıtılması için sert zeminli yerlerde topuk sesinin engellenmesi için yukarıda saydığımız malzemelerden en uygun olanı seçilerek uygulanması gerekmektedir. Kauçuk levha, mantarlı kauçuk levha, pvc tabanlı halı, karo halı gibi zemin ses yalıtım ürünleri kullanılarak alt kata giden seslerin engellenmesi çok daha kolay bir hale getirilebilmektedir.

FoamCell ile Zemin Yalıtımı

FoamCell farklı yoğunluklara sahip ve çeşitli polietilen ürünlerinden ve farklı yoğunluklara sahip kauçuk türünden üretilen bir ses yalıtım ve ısı yalıtım markası ürünleridir. Kapalı Amorf hücre yapısına sahip ürün çapraz bağlı olarak üretilirken diğer modellerden olan FoamCell Mix Cross Linked teknolojisi ile üretilen yüksek ses, darbe ve titreşim oluşan mekanik odalarda, Otel ortak duvar veya zemin yalıtımında, Hidrofor, jeneratör, VRF ve ısıtma soğutma alanlarında, Banka, market gibi alanların zemin ve duvarlarında kullanabileceğiniz yüksek kaliteli bir üründür. Ürün 0,8mm kalınlığından başlamak üzere istenilen kalınlıklarda üretilebilen bir üründür. Standart olarak 2mm 4,5mm (Toki projelerinde) 5mm 8mm 10mm gibi farklı ölçülerde üretilebilmektedir. 5mm kalınlığa sahip ürünün tek başına 32dB ses yalıtım değeri vardır. Yüksek yükler altında ezilme vb durumlar yaşanmaz, memnuniyet derecesi üst seviye bir üründür. Ürünün piyasada muadil olarak satılan düşük yoğunluklarda ürünler bulunmakta olup ses yalıtım değerleri maalesef bu değerleri yakalayamamaktadır.

Kauçuk Karo

Kauçuk karo ürünleri 40×40 50×50 ve 100×100 cm ölçülerinde üretilen özellikle spor salonlarında ve çocuk oyun parklarında kullanılan geri dönüşüm ürünleri olup yüksek darbe emici özelliği vardır. Özellikle 100×100 yani 1 m2 lik olan ürünler kendi ağırlığında hareket etmeden durabildiğinden yapıştırma vb ihtiyaçları bulunmaz ve muadillerine göre oldukça ekonomik bir üründür.

Stiren Butadien Kauçuk SBR Rulo Halı:

Glikol esaslı fren yağlarına, asit ve bazlara, alkole karşı dayanıklı ve dirençli olarak üretilen SBR kauçuk, 50° C ile 100° C sıcaklıklarına karşı dayanıklı malzemelerden üretilmiştir.