Ses Yalıtımı

Ses yalıtımı; yaşanılan mekanlarda (bina, apartman, iş yeri, okul, spor salonu) dışarıdan gelen seslerin veya başkalarını rahatsız eden seslerin engellenmesine verilen genel bir isimdir. Seslerin insan hayatındaki önemi son derece yüksek olmakla birlikte ortaya çıkan gürültülerin rahatsız edici düzeyde olması, başta psikolojik sorunlar olmak üzere birçok sorunu beraberinde getirmektedir.

Kayıt stüdyoları, sinema, konser salonu, disko, bar ve her türlü eğlence mekanı gibi seslerin yoğun olarak oluştuğu yerlerde hem iç mekânın daha kullanışlı olmasını sağlamak hem de dışarıdan gelen seslerin engellenmesini tam anlamıyla başarmak için hacim akustik ve ses yalıtımı yapılması gereken bir zorunluluktur.

Bu tip mekânları istenmeyen seslerden yalıtarak gerekli kullanım koşullarını uygun hale getirmek jeneratör, hidrofor, kalorifer gibi cihazların veya araçların çıkarttıkları sesleri yalıtarak çevreye yaydıkları gürültüyü azaltmak için ses yalıtımı yapılması günümüzde bir ihtiyaç ve yeni çıkan ses yalıtımı yönetmeliği ile zorunlu hale getirilmiştir.

Ses Yalıtımı Nedir;

Temel olarak gürültünün insan üzerinde oluşturacağı olumsuz etkileri en aza indirerek daha gürültüsüz ortamların oluşturulmasını sağlamak amacıyla yapılan ses yalıtımı, gürültünün azalmasını sağlayan etkili bir yöntemdir. Özellikle kentleşmenin plansız şekilde yürüdüğü büyük şehirlerde oluşturulan yeni inşaat alanlarının daha yaşanılır ortamlar haline gelmesini sağlamak amacıyla bu alanları oluşturmada önemli görevler üstlenen mimar ve mühendislerin ses yalıtımı malzemeleri konusunda daha bir hassas davranmaları gerekmektedir.

Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır ?

Ses Yalıtımı nasıl yapılır ? Öncelikle ses yalıtımı yapılması gerek alan veya alanlar belirlenmelidir. Bu alanlar duvar, tavan, yada zemin olabilir. Soruna göre aynı anda tümünü veya yalnızca bir bölümünü yapmak yeterli olabilir. Örneğin alt komşudan ses geliyorsa zemini, üst komşudan ses geliyorsa tavan yalıtımı, yan komşudan ses geliyor ise ortak duvar yalıtımı yapmak gerekir. Tabi uygulama öncesinde seçilecek malzemede dikkat edilmesi gerekir. Örneğin zemin yalıtımında kot farkı gözetilmelidir. Bu nedenle yüksek kalınlıklara çıkmadan düşük kalınlıklara sahip yüksek ses yalıtımı sağlayan ürünler hem ses hem darbe hem ısı yalıtımı sağlanabilir.  Aynı şekilde duvar ve tavan yalıtımı içinde doğru keşif yapmak ve doğru malzemeyi belirlemek oldukça önemlidir. Bu anlamda akustik danışmanlarımızdan ve uygulama uzmanlarımızdan ücretsiz bilgi alabilirsiniz. Şimdi arayın 0216 606 48 52 veya 0312 911 48 52 veya 0532 748 87 40 veya  0532 724 48 52

Ses Yalıtımı ve Akustik Farkları Nedir;

Ses Yalıtımı; sesin kaynağında oluşan gürültünün diğer mekanlara geçişini engellemek için yapılan çalışmaların bir bütünüdür. Amaç sesin yan odaya üst kata veya alt kata geçişini engellemektedir. Bu anlamda Hava doğuşumlu ve Darbe titreşim vibrasyon diye tabir edilen kütle ve basma seslerinin engellemesi için yapılan çalışmalar bütünüdür.

Akustik; Sesin az yada çok yoğun bir şekilde başka bir eneerjiye özellikle ısıya dönüştürülmesi ve zayıflatılması böylece ses kaynağı ile aynı mekanda bulunan insanların birbirini daha net duymalarını, sesin daha net anlaşılmasını ve ortam içindeki gürültüyü engellemeyi amaçlayan çalışmalar bütünüdür.

Bu iki konuyu ayırmakta fayda vardır. Aksi halde ses yalıtımı için akustik ürünler satın alarak amacının dışında kullanıp başarısız olursunuz.

BU UZUN MAKELEYİ NEDEN OKUMALIYIM?

Bu kadar yazı gerçekten sizin için özenle hazırlandı. bu yazıyı resimlerle süslememe nedenimiz ses yalıtımı konusunda gerçekçi ve doğru ve bilgi edinmenizi sağlamaktır. Günümüzde ses yalıtımı ciddi bir sorun ve ihtiyaç duyanların %76 ‘sı doğru ürün çözümlerine yönlendirilmiyor. Ticari amacına hizmet eden firmalar etik kuralları yok sayarak kar marjı yüksek ürünlerini satma çabası ile müşterilerine yanlış yada yetersiz yalıtım seviyesine sahip ürünleri satıyorlar. Bu makalemizi okuyup anladığınızda ses yalıtım malzemelerinin niteliği, akustik ve ses yalıtımı arasında ki farkları, akustik malzemeler ile ses yalıtım malzemeleri arasındaki farkları anlayabilecek temel bilgiye sahip olabileceksiniz.

Ses Yalıtımı Malzemeleri

Ses yalıtımı, günümüzde her alanda kullanılmaktadır. Apartman, bina, alışveriş merkezleri gibi toplu yaşanılan yerler başta olmak üzere özel olarak oluşturulan radyo stüdyoları, ses kayıt stüdyosu, TV odası gibi ses değerlerinin düşük olması gereken tüm yerlerde ses yalıtımı yapılması zorunlu bir işlemdir. Bunun yanında fabrikaların jeneratör odası, klima odası, MR odası, Isıtma Soğutma sistemleri VRF odası gibi yüksek seslerin oluştuğu yerlerde de ses yalıtımının yapılması zorunludur.

Özellikle de hastane odalarında yatan hastaların rahatsızlık duymaması ve çalışan personellerin de dikkatinin dağılmaması için yapılması zorunlu olan ses yalıtımı, kurtarıcı olma özelliği ile günümüzde her alanda yapılması gereken bir işlem haline gelmiştir.

FoamCell akustik şilte ürünü konut gibi yapılarda şap altında, parke altında, ıslak zemin fayans vb döşeme altlarında, ortak duvarlarda ses yalıtımı ve ısı yalıtımı sağlarken, Foamcell Mix ses seviyesinin daha yüksek, ve Frekans genişliği daha fazla olan (100hz 1600hz) cihazların olduğu alanlarda titreşim mukavemeti ve B2 yanmazlık sağladığından mekanik hacimlerde şap altı, parke altı, tavan ve ortak duvar ses yalıtımı ve ısı yalıtımı amacıyla kullanılan  bir üründür. Yalnızca 10mm kalınlığında 0.026 ısı iletim katsayısı ve 38dB ses yalıtımına sahipken 0.032 ısı iletim katsayısı ve 32dB ses yalıtım değerine sahiptir.

Gürültü ve Akustik

Gürültü, düzensiz yapılı, farklı frekans bileşenlerine sahip olan ve genellikle zamana göre, değişken olan istenmeyen ses topluluğuna verilen genel bir isimdir.
Bazen düşük seviyede olması insan sağlığı ve ruh sağlığı açısından herhangi bir problemin yaşanmasına neden olmasa da “rahatsız edici gürültü” olarak adlandırılan ve normal frekansların çok daha üstünde olan sesler, birçok sorunun yaşanmasına neden olur.

Apartman dairelerinde yer alan stüdyo, atölye gibi yerler, oturum alanlarına yakın bölgede kurulan fabrika ve üretim tesislerinin oluşturduğu rahatsız edici sesler, insan yaşamını olumsuz yönde etkilediği için yasal olarak ses yalıtımı yapılması zorunlu hale getirilmiştir.

Akustik; hacim akustiği simülasyon ve testleri yapılarak ortamda kullanılacak malzemelerin tespiti  sonrasında uygulanan ürünler daha düşük ses seviyelerinde daha anlaşılır ve tatmin edici seslerin oluşmasını sağlar. Bazı akustik ürünlerin ses yalıtımına katkısı bulunmaktadır. Ancak akustik ürünler ses yalıtımı sağlayacak gerekli muhteviyata sahip değildirler.

Akustik Düzenleme ve Ses Yalıtım

Gürültülü ortamların daha sade ve daha sessiz hale gelmesi için sadece ses yalıtımı yapmak kendi başına yeterli bir işlem değildir. Gürültü ile mücadele etmede iki temel unsur kendini gösterir. Bunlardan biri ses yalıtımı diğeri ise akustik düzenlemedir. Ses yalıtımı, dışarıdan gelen seslerin iç mekâna yayılmasına ve içeride oluşan seslerin dışarıya çıkmasını engellerken, akustik düzenleme ise kapalı ortamdaki yansıma süresinin düzenlenmesi işlemine verilen genel bir isimdir.

Ses Yalıtımının Sağlıklı ve Konforlu Ortamların Oluşmasındaki Etkisi

Gürültülü ortamlar insan sağlığı üzerinde birçok yönden olumsuz etkilerin oluşmasına neden olur. Gürültü, sadece seslerin kulağa gelmesiyle geçiştirilebilecek bir durum değildir. Aynı zamanda bireyler üzerinde psikolojik, fizyolojik ve performans yönünden fazlasıyla olumsuz etkilerin oluşmasına neden olan bir durumdur.

Davranış bozuklukları, çalışma veriminde azalma, duyma kayıpları ve geçici ve kalıcı kulak çınlaması gibi birçok olumsuzluğa neden olan gürültüyü en iyi şekilde savmak için ses yalıtımı yapılması gereken bir işlemdir.

Gürültü aralıklarının insan üzerindeki etkileri nelerdir?

Çevre ve orman bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından sınıflandırmalar yapılmıştır. Bu sınıflandırmaları tablo 1 ve tablo 2 de görebilirsiniz.

Sesin Yarattığı Fizyolojik ve Psikolojik Rahatsızlıklar

Fizyolojik rahatsızlık yaratan gürültü seviyelerinin başlangıç değerlerinin kolaylıkla
belirlenmesine karşılık, psikolojik rahatsızlığın sınırlarını çizmek kolay olmamaktadır. İnsan
topluluklarının ve bireylerin gürültüye karşı tepkileri toplumdan topluma başkalıklar
gösterebilmektedir. Tablo 1.3 de gürültü seviyesindeki artışa bağlı olarak toplumun bu
değişimden etkilenmesi özetlenmektedir:

Seviyedeki Artış (dB) Ses Değişimin İnsan Tarafından Algılanması Gürültünün Etkisi
0 Fark edilmez Yok
3 Değişim Ancak Fark Edilebilir Çok Az
3-5 Değişim Kolayca Fark edilebilir Az
5-7 Aralıklı Şikâyetler Görülebilir Orta Seviyede
7 Rahatsız Olunur Orta Seviyede
7-10 Aralıklı Şikâyetler Yüksek
10-15 Geniş çaplı Şikâyetler Çok Yüksek
15-20 Grup Reaksiyonları Görülebilir Çok Yüksek

Ses yalıtımı ile çözüm oluşturun

Endüstriyel alanların şehir merkezlerine yakın yerlerde konuşlandırılmasından dolayı meydana gelen gürültüler, insan sağlığı üzerinde ciddi tahribatların oluşmasına etki etmektedir. Bu nedenle ortamlarda yayılan seslerin dışarı çıkmaması gerekmektedir. Ses yalıtımı yapılarak bu tip sorunların önüne geçmek ve daha sağlıklı ortamların oluşturulmasını sağlamak, günümüz teknolojisi ile mümkün hale getirilmiştir.

Tablo 1.1: Gürültülerin Sınıflandırılması

I. Derecedeki Gürültüler 30 – 65 dBA Konforsuzluk

Rahatsızlık

Sıkılma duygusu

Kızgınlık

Konsantrasyon

Uyku Bozukluğu

II. Derecedeki Gürültüler 65 – 90 dBA Fizyolojik gürültü

Kalp atışının değişimi

Solunum hızlanması

Beyindeki basıncın azalması

III. Derecedeki Gürültüler 90 – 120 dBA Fizyolojik gürültü

Baş ağrısı

IV. Derecedeki Gürültüler 120 – 140 dBA  İç kulakta bozukluk
V. Derecedeki Gürültüler 140 dBA  Kulak zarının patlaması.

Tablo 1.2: Gürültü Açısından Etkenler

1) Fiziksel Etkenler İşitme Hasarlılığı
2) Fizyolojik Etkenler Vücuttaki Bozukluklar

Kalp atışının bozulması

Kesiklik

Metabolizmada bozukluk

Uyku bozukluğu

3) Psikolojik Etkiler Sinir sistemi dejenere olur

Aşırı tepkiler

Hoşnutsuzluk, tedirginlik duygusu

4) Performans Etkileri Eylem üzerindeki etkisi

Konuşma ile girişim olayının olması konuşmanın kesilmesi

Dinleme ve anlaşma güçlüğü

Konsantrasyonun kesilmesi

Dinlenmenin etkilenmesi

5) Dinlenme ve bozukluğu

Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır; inşaat aşamasında iken yapıldığında daha yüksek verimlerin elde edilmesini sağlar, daha tasarruflu ve kolay uygulanabilir olur. Ancak tamamlanmış yapılarda da seslerin sönümlenmesi için kullanılan bazı malzemeler, ses frekanslarının rahatsız edici yönlerini minimum seviyelere indirebilmektedir. Ses yalıtımı malzemeleri, doğru şekilde kullanıldıklarında, ortamların daha yaşanılır hale gelmesi sağlanabilir ve sundukları etkiler sayesinde daha yaşanılır ortamların oluşmasına yardımcı olur.

Ses yalıtım malzemeleri nelerdir?

  1. Yapı yalıtımı
  2. Yalıtım camı ürünleri
  3. Teknik akustik ve ses yalıtım malzemeleri
    Teknik akustik ‘ten kasıt birbirine lamine edilmiş veya farklı formlarda imal edilmiş ürünlerin bütünüdür.

Yapılarda ses yalıtımı ve akustik için kullanılan malzemeler

Yapılar akustik malzemeler ve ses yalıtımı ile daha sağlıklı hale gelmesi için teknoloji ile birleştirilerek üretilen bazı ses yalıtım malzemeleri, sonuçların en iyi seviyede olmasına katkıda bulunur. Genel olarak en sık kullanılan yapı yalıtım malzemeleri şunlardır;

Duvar, Döşeme, Çatı Ses yalıtımı Uygulamaları:

FoamCell, FoamCell Mix, geleneksel ürünler olan Camyünü, taş yünü, ahşap yünü, yumuşak poliüretan esaslı köpükler, melamin köpüğü, keçeler, delikli metaller, delikli ahşaplar, delikli alçı panolar, mantar gibi ürünlerden çok daha yüksek seviyede ses yalıtımı yapar .

Döşeme Uygulamaları (sadece darbe sesinin önlenmesi için) kullanılan malzemeler:

Polietilen, kauçuk köpüğü, tekstil atığından mamul malzemeler.

Yalıtım Camı Üniteleri

Seslerin sönümlenmesinde büyük bir etkiye sahip olan ve ortamların daha yaşanılır hale gelmesine etki eden camlarda da kullanılan yalıtım malzemeleri bulunmaktadır. Bunlar; Akustik Laminasyonlu Cam Çözümleridir. Akustik lamine camlar polivinil bütiral (PVB) tabakalar yardımıyla, ısı ve basınç altında birleştirilmesi ile üretilir. PVB sayesinde akustik lamine camlar ses titreşimlerini bünyesinde sönümler ve 45dB e kadar ses yalıtımı sağlar.

 

Ses yalıtımı ile ilgili yürürlükteki standart ve mevzuatlar

  • TS 901 (01.11.1972): Lifli Isı ve Ses Yalıtma Malzemesi
  • TS EN ISO 140-1 (18.03.2002): Akustik – Yapılarda Ve Yapı Elemanlarında Ses Yalıtımının Ölçülmesi – Bölüm 1: Bastırılmış Yan iletimli Laboratuvar Deney Yerleri için Kurallar
  • TS EN ISO 140-3 (16.01.1996): Akustik – Yapılarda ve Yapı Elemanlarında Ses Yalıtımının Ölçülmesi – Bölüm 3: Yapı Elemanlarında Havada Yayılan Ses Yalıtım Değerinin Laboratuvarda Ölçülmesi
  • TS ISO 140-4 (16.01.1996): Akustik – Yapılarda ve Yapı Elemanlarında Ses Yalıtımının Ölçülmesi – Bölüm 4: Odalar Arasında Hava ile Yayılan Ses Yalıtımının Alan Ölçmeleri
  • TS ISO 140-5 (16.01.1996): Akustik Yapılarda ve Yapı Elemanlarında Ses Yalıtımının Ölçülmesi – Bölüm 5: Dıs Cephe Kaplama Elemanları ve Dıs Cephe Kaplamalarının Hava ile Yayılan Ses Yalıtımının Alan Ölçmeleri
  • TS EN ISO 140-6 (18.03.2002): Akustik – Yapılarda Ve Yapı Elemanlarında Ses Yalıtımının Ölçülmesi – Bölüm 6: Zeminlerin Darbe Ses Yalıtımının Laboratuvar Ölçmeleri
  • TS EN ISO 140-12 (01.04.2002): Akustik – Yapılarda Ve Yapı Elemanlarında Ses Yalıtımının Ölçülmesi – Bölüm 12: Ulaşılabilir Bir Zemin Katında Hava Ve Darbe Yoluyla Odalar Arası Yayılan Ses Yalıtımının Laboratuvar Ölçmeleri.
  • TS EN 20140-2 (16.01.1996): Akustik – Yapılarda ve Yapı Elemanlarında Ses Yalıtımının Ölçülmesi – Bölüm 2: Kesinlik Bilgilerinin Tespiti, Doğrulanması ve Uygulanması
  • TS EN 20140-9 (16.01.1996): Akustik – Yapılarda ve Yapı Elemanlarında Ses Yalıtımının Ölçülmesi Bölüm 9: Üst Bir Dolgu Maddesiyle Doldurulmuş Bir Asma Tavanda Odadan Odaya Hava _le Yayılan Ses Yalıtımının Laboratuvar Ölçmeleri
  • TS EN 20140-10 (16.01.1996): Akustik – Yapılarda ve Yapı Elemanlarında Ses Yalıtımının Ölçülmesi – Bölüm 10: Küçük Yapı Elemanlarında Hava ile Yayılan Ses Yalıtımının Laboratuvar Ölçmeleri
  • TS EN 12758 (11.11.2002):Cam – Yapılarda Kullanılan – Cam Sistemleri ve Hava Kaynaklı Ses Yalıtımı – Özellikleri Tarifleri ve Tayinleri

Ses yalıtımı ile ilgili yürürlükteki kurallar

  • TS 2381 (05.04.1976): Konutlarda Ses Yalıtımının Değerlendirilmesi
  • 01 Temmuz 2005 tarih ve 25862 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Çevresel Gürültünün Degerlendirilmesi Ve Yönetimi Yönetmeliği2002/49”
  • 23 Aralık 2003 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Yapı İslerinde Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliği”
  • 23 Aralık 2003 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Gürültü Yönetmeliği”
  • 23 Aralık 2003 tarih ve 25325 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Titreşim Yönetmeliği”
  • 11 Subat 2004 tarih ve 25370 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “İs Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik şartları Yönetmeliği”
  • 11 şubat 2004 tarih ve 25370 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Kişisel Koruyucu Donanımların İşyerlerinde Kullanılması Hakkında Yönetmelik”
  • 07 Nisan 2004 tarih ve 25426 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Çalışanların İs Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”

Ses Yalıtımı Nerelerde Uygulanabilir?

Ses yalıtımı, insan sağlığı üzerinde önemli oranda etki bırakan bir işlemdir. Birçok alanda uygulanabilen ses izolasyonu daha çok şu alanlarda kullanılmaktadır;

  • Duvar ortak duvar
  • Zemin
  • Parke altı
  • Parke üstü
  • Şap altı
  • Yüksek döşeme
  • Tavan
  • Kaide betonu
  • Brüt Beton